De Geschiedenis van onze club

We schrijven het jaar 1976, het jaar waarin The Apple Computer Company wordt opgericht en Fidel Castro president van Cuba wordt – maar markanter voor de wereledgeschiedenis – hét jaar dat de Pajottenland Modelbouwclub vzw voor het eerst het daglicht ziet.

Opgericht in 1976

De club werd opgericht door enkele vrienden, gepassioneerde modelbouwers. De drijvende krachten achter de club tijdens deze periode waren Luc Thijs, Christian De prez, Guy Mahieu, Paul De Landsheer en de latere voorzitter Leon Mary, bouwer van tal van prachtige vliegtuigen. Denk maar aan de Ju52, een vliegtuig dat nog steeds op shows te bewonderen is. Het eerste vliegplein bevond zich op Dilbeekse bodem, maar al snel keek de club uit naar een nieuw terrein. Het oog van het bestuur viel toen op een terrein in Asse, een deel van de toenmalige stortplaats. De handen werden uit de mouwen gestoken, de grond werd aangevuld en vlak gemaakt met schop, spade en mankracht, er werd gras gezaaid en sindsdien vliegen we elk weekend in het luchtruim op de grens Asse-Mollem rond.

Doorheen de jaren is de modelluchtvaart enorm geëvolueerd. Denk maar aan de enorme vooruitgang van elektronica, ARF toestellen, elektromodellen enz… Naast deze positieve evolutie is de laatste jaren jammer genoeg ook gebleken dat het geen evidentie meer is om een modelbouwclub te laten voortbestaan. Tal van reglementeringen – zowel met betrekking tot de clubs, de vliegpleintjes als voor de piloten – drongen zich doorheen het laatste decennium op en open recreatieve terreinen zijn bijna onvindbaar geworden. Voor het bekomen van alle nodige vergunningen is de Pajottenland Modelbouw Club in 2001 een vzw geworden. Voor dezelfde reden is onze club ook lid van de VML vzw, onderdeel van de BML vzw, waarbij ook de Waalse tegenhanger van VML is aangesloten. We zijn bij de VML vzw aangesloten onder het stamnummer 86.